БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

ЕК предложи обща информационна система при пътни нарушения

Шофьорите, които са извършили пътно нарушение в някоя държава-членка, ще бъдат преследвани от съответната държава. Това предвиждат новите планове на Европейската комисия (ЕК), предаде агенция Франс прес.http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1003527.jpg
Комисията възнамерява да въведе обща система за обмен на автомобилните регистрации между страните от Европейския съюз (ЕС). Глобите за паркиране в чужбина обаче няма да бъдат преследвани, защото инициативата е свързана с пътната безопасност.
Чуждестранният шофьор е три пъти по-склонен да извърши нарушение в сравнение с шофьор, който живее в страната. Много хора мислят, че в чужбина правилата за движение не важат за тях, заяви еврокомисарят по транспорта Сиим Калас. Той напомни, че 100 човека умират всеки ден по пътищата на Европа.
В четвъртък европейските министри на правосъдието ще обсъдят предложенията за обмен на информация в 27-те държави-членки. Според ЕК чуждестранните шофьори са само 5% от трафика, но са отговорни за 15% от нарушенията. "Повечето нарушители остават ненаказани, защото държавите не са способни да ги преследват, когато те се върнат вкъщи", е мнението на Еврокомисията.
Новите мерки дават предимство на националното законодателство на страната, в която е извършено нарушението. Те обаче ще се отнасят само за финансовите глоби. Не се предвижда отнемане на точки или на шофьорски книжки.
Ще се преследват всички нарушения, но особено внимание ще се обръща на превишаване на скоростта, шофиране без предпазен колан, неспазване на червен светофар, шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

Design by Ideas Lab developed by Kipo