БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Хендсфри по-опасно от водката

Две години затвор грози джиесем маниаците

Шофирането с хендсфри е по-опасно дори от шофирането на градус. Това сочи актуално проучване, извършено от Транспортната научно-изследователска лаборатория в графство Баркшир, Великобритания. То установило, че шофьорите, които приемат обаждане по хендсфри, могат да бъдат по-опасни от онези, които карат след употреба на законната доза алкохол. Говорещите по джиесема, дори със слушалки, имали по-бавни реакции от леко подпийналите. При тях имало четири пъти по-голям шанс за катастрофа, независимо от това дали използват хендсфри или не.
Затова властите на Албиона обмислят да въведат строги санкции за телефонни разговори в колата. Британските шофьори, които бъдат пипнати, че използват джиесеми докато карат, може да получат до две години затвор. Това предвижда промяна в наказателния кодекс, предложена от Кралската прокуратура, предаде телевизия Скай Нюз.
Използването на джиесем (дори и с хендсфрий), сателитен навигатор или МП3-плейър зад кормилото ще се третира като опасно каране, а не за престъпна небрежност, както досега. Опасното каране се наказва с до две години затвор, а престъпната небрежност-само с общественополезен труд или глоба.
Вниманието на говорещите по джиесем оставало понижено до 10 минути след разговора. Ето защо най-голямата транспортна фирма на Острова FirstGroup забрани на своите шофьори да използват каквото и да е мобилно устройство. Засега само три страни-Япония, Сингапур и Португалия, са наложили пълна забрана на използването на джиесеми в превозните средства. Великобритания реши да позволи употребата на хендсфри, тъй като смята, че една пълна забрана не може да бъде наложена, изтъква Скай Нюз.

 

Design by Ideas Lab developed by Kipo