БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Парижки полицаи учат бейрутските шофьори на ред и дисциплина

Преди няколко месеца министърът на вътрешните работи Зияд Баруд обяви война на нарушителите на правилника за движение

Парижките полицаи предизвикаха сензация по улиците на Бейрут в последните дни, опитвайки се да обучат ливанските си колеги как "да вкарат в пътя" местните шофьори, печално известни с недисциплинираността си, съобщава Франс прес.

Регулировчиците в Бейрут си имат собствени жестове - махат с ръка и подвикват "ялла, ялла!", което ще рече "давай, давай!", приканвайки водачите да преминат, обяснява офицер от парижката полиция, направляващ движението пред Националния музей в Бейрут в тъмните си униформа и шапка и безупречно бели ръкавици.

Ако се правят правилните движения, с прибрани крака и вдигната ръка, нещата ще се оправят, отбелязва той, докато показва на ливански колега мястото, на което да застане в центъра на кръстовището.

Шестима френски офицери са командировани в Бейрут за две седмици съгласно проект за сътрудничество между вътрешните министерства на Франция и Ливан за подобряване на трафика в ливанската столица.

Те били приети с отворени обятия.

Парижанинът е толкова увлечен в мисията си, че забравя да ползва родния си език и говори на английски на засмените шофьори, махайки френетично с ръка.

Въпреки че Ливан е малка страна с едва четири милиона жители, броят на катастрофите е доста висок. Ежегодно при такива обстоятелства загиват около 500 души, а над 6000 са ранените, сочат данните на полицията.

Преди няколко месеца министърът на вътрешните работи Зияд Баруд обяви война на нарушителите на правилника за движение.

Вече не можеш безнаказано да завиваш в непозволена посока, да минаваш на червен светофар (ако го има), да забравяш да сложиш предпазен колан или да говориш по мобилния си телефон, докато шофираш.

Ливанските водачи си имат някакви навици. Завиват, да речем, надясно, без да предупредят, но пък не са агресивни, отбелязва френският офицер.

Ливанецът не обича много-много да го поучават и насочват, казва ливански майор - един от хората, които отговарят за трафика в Бейрут.

Ливанските полицаи са по-безгрижни и по-малко стресирани от парижките, споделя един от обучаващите. Отсега нататък ще бъдем по-сурови, заявява ливански "стажант".

"Тук всички карат като луди, всеки прави каквото си иска. Иншаллах, с времето ливанците ще станат по-дисциплинирани", изказва мнение местен шофьор.

Докато чакаме обаче - да надуем клаксоните, допълва АФП.

 

Design by Ideas Lab developed by Kipo