БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Запомнете коварството на десния завой!

На времето, когато шофьорските книжки не се купуваха, инструкторите обясняваха на курсистите разликата между левия и десния завой. За учебните скорости тази разлика е почти незабележима, но дори и при градско кормуване инструкторът не се уморяваше да повтаря: „Левият завой можеш да го вземеш на трета, но за десен задължително трябва да минеш на втора скорост.”
Действието на центробежните сили при движението на автомобила е познато на всеки първокурсник от МЕИ, но за съжаление е тъмно поле за мнозина шофьори, дори и те да са професионалисти. Всъщност нещата са прости – при движение по крива възниква сила, която се стреми да те изхвърли от завоя. Така при ляв завой центробежната сила е вдясно, а при десен завой - тя е в вляво.
Законът на динамиката се проявява еднакво и при ляв и при десен завой, но когато поставим автомобила на пътя, десният завой се превръща в по-кования от двата. Причината за това е, че при влизане с висока скорост в десен завой, центробежната сила безмилостно те тласка към насрещното движение.
Безброй катастрофи са станали заради коварството на десния завой. Такъв е и трагичният случай с шампиона Максим Ставийски. В отчетите на КАТ обаче, всички тези случаи са поради „движение с несъобразена скорост”. То че е така, така е, но никой не учи шофьорите каква трябва да е „съобразената скорост”в различните ситуации.
Затова, колеги водачи, внимавайте с коварството на десния завой. Опознайте колата си и установете каква е за нея съобразената скорост. Следете нейното динамично поведение на пътя и карайте със скорост, която ви позволява да държите колата си в завоите. И много ви моля, не се правете на състезатели, защото никой не е спрял насрещното движение!
Design by Ideas Lab developed by Kipo