БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

България на 93 място по качество на пътищата, преди нас са Танзания и Ботсвана

Въпреки твърденията, че погледната отгоре страната ни е заприличала на пръстен от магистрали, за поредна година се оказваме на дъното в класацията за качеството на инфраструктурата.

България заема едва 93-о място в новия рейтинг Global Competitiveness Index, който ежегодно се изготвя от Световния икономически форум.

В класацията попадат общо 137 държави. С по-добри пътища и магистрали от нас са държави като Никарагуа (54), Пакистан (76), Гана (78), Ботсвана (80), Хондурас (81), Сенегал (83), Танзания (90) и още редица екзотични държави. България получава 3,4 от максималните 7 точки. С толкова са оценени още Виетнам и Уганда. Непосредствено след нас са Уругвай, Аржентина, Етиопия.

Най-добрите пътища в света според доклада са в Обединените арабски емирства. Тройката се допълва от Сингапур и Швейцария.

Много от държавите, които изпреварват България в рейтинга за качеството на пътищата, присъстват в списъка на най-бедните страни в света за 2017 г., което е още едно показателно и не в наша полза сравнение. Такива държави са например Сенегал, Мали и др.

Ние изоставаме и спрямо държави от бившия соцлагер като Хърватия, Естония, Унгария, Армения и Албания, които доста по-успешно влагат  средствата, привлечени от инфраструктурните проекти. Изпреварваме обаче Румъния, Латвия, Молдова. От съседните държави сме с малко пред Сърбия (100), която допреди няма и две десетилетия бе част от военен конфликт, но сме доста след Турция (30) и Гърция (44).

В десетката на отличниците пък попадат още Хонг Конг, Холандия (каква е инфраструктурата на северната държава  вижте  ТУК ), Япония, Франция, Португалия, Австрия, САЩ.

Прави впечатление доброто класиране на Португалия, която е най-бедната сред останалите държави от топ 10. Тя изпреварва страни като Германия, Испания, Швеция, Норвегия, Катар, Люксембург и др. държави с развита икономика и висок стандарт на живот.

Въпреки лошото класира, България все пак бележи леко покачване в класацията, тъй като в предишни години сме били дори още по-назад. Най-лошите пътища пък са в Мавритания (2). Пред нея – на предпоследно място с 2,1 точки, са Конго и Хаити.

Не по-престижно изглежда и оценката за състоянието на транспортната инфраструктура на България, изготвена от Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия. Според доклад за 2016 г.сред държавите чренки на ЕС  cтpaнaтa c нaй-дoбpи пътищa в Eвpoпa e Xoлaндия c oцeнĸa oт 6.14 тoчĸи пpи 7 мaĸcимaлни. Cлeдвaт я Фpaнция cъc 6.05 и Aвcтpия c 5.99. Нa 4-тo мяcтo е Πopтyгaлия c 5.91 тoчĸи, a cлeд нeя Дaния и Финлaндия. Гepмaния e осма.

Бългapия и тук е в дъното на класацията и е сpeд cтpaнитe c нaй-лoшa cyxoпътнa инфpacтpyĸтypa. Πoĸaзaтeлят зa cтpaнaтa ни е 3.37 тoчĸи, а зад нас са Лaтвия c 3.24 тoчĸи, Maлтa c 3.19 и Pyмъния, ĸoятo e пocлeднa c 2.60 тoчĸи.

Позицията на страната ни по отношение на пътищата е скандално ниска на фона на това, че инвестираните средства в магистрали и шосета са милиарди. Всъщност много трудно може да се посочат точни цифри, тъй като те непрекъснато се променят. Отпускат се едни средства за даден пътен проект, а после с анекси сумата за него скача многократно. Да не говорим за качеството на изпълнение.

Освен изхарчените милиарди за нов асфалт, в последните години драстично скочи и цената на винетката, което също трябваше да се отрази благоприятно върху инфраструктурата, но, както се вижда от класациите, това съвсем не е така.

Източник: .uab.org

 

Design by Ideas Lab developed by Kipo