БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Близо 52 хил. лв. обезщетения на пострадали пътници са изплатили застрахователите на Столичния електротранспорт

Близо 52 хиляди са изплатили застрахователите на превозвачите като обезщетение на пострадали при инцидент пътници в столичния електротранспорт на базата на закупения билет или карта. Това казаха за „Хоризонт“ от Столичния електротранспорт. Общинското дружество плаща 1,1 млн. лева за заплати на наетите и за препарати за почистване, което е с една трета по-малко от времето, когато дейността не е била изнесена като частна. Това обясни инж. Иво Василев, заместник-директор на Столичния електротранспорт.

"Столичният електротранспорт, както вероятно и в другите общински превозващи фирми, като Столичен автотранспорт, има наети частни фирми, които извършват дейността по почистване на превозните средства. Тази дейност е аутсорсната. Това са фирми, които се избират на конкурсно начало. Съответно критериите, които трябва да покажат, са най-различни. Към Столичния електротранспорт 4 фирми отговарят за почистването. Ежедневно се контролират всички превозни средства, които се почистват от длъжностни лижа на фирмата, които трябва да разпишат предавателни протоколи, ако са установили, че почистването е извършено. В зависимост от разписанието на трамваите не всички могат да се почистват и мият всеки ден. Някои само се метат. Други се почистват основно, което включва и вътрешно почистване и метене, което става два пъти седмично. Има графици и когато трябва да се измият външно".

Два пъти месечно се прави и основно почистване с измиване на трамваите и тролеите, а всеки ден се мете. Лошата миризма, според инж.Василев, идва по няколко причини:

"Не само че трамваите са натоварени, но не искам и да давам допълнителна насока откъде може да има допълнителна миризма във връзка със съответни пътуващи. Ние отговаряме за подмяната на седалките и тя става когато или е съвсем счупена една седалка, или замърсена, или когато превозното средство постъпи на основен ремонт. Тези фирми също носят отговорност за почистване и на седалките, като трябва да използват специални препарати за почистване на плата или на кожата".

С една трета по-малко се заплаща за почистването в Столичния електротранспорт сега, когато това се извършва от частни фирми. За не добре свършена работа - не се заплаща на наетата фирма по почистването. Глобите могат да се наложат и след подадена и проверена жалба от гражданин.

Близо 10% са гратисчиите в Столичния електротранспорт:

"В резултат на тарифната промяна в последно време се закупуват повече карти и може би столичанинът е станал по-редовно пътуващ".

Част от приходите на дружеството идват от продадените билети и карти. Получава се и субсидия от 15-20 на сто от столичния бюджет. Предстои закупуването на още 13 нови модерни трамвая, които ще се движат по линия 5 и това ще стане в края  на тази година или началото на следващата. 

http://bnr.bg/post/100950426/blizo-52-hil-lv-obezshtetenia-na-postradali-patnici-sa-izplatili-zastrahovatelite-na-stolichnia-elektrotransport

 

38502a67f782a9c394ac7a49d5cc257e

 Източник: BNR.BG

Design by Ideas Lab developed by Kipo