БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Андрей Новаков: Началото на края на превъртения километраж вече настъпи

Европейската комисия одобри предложената от евродепутата от ЕНП Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите на стойност 1 250 000 евро.

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Ковачев изрази надежда, че дейностите по изпълнението на програмата ще започнат веднага, след като средствата залегнат в бюджета на ЕС за 2018-а година. Предвижда се създаването на единна информационна система, която да обединява данните от ГТП на колите, която да позволява обмен на тези данни в рамките на ЕС:

Надявам се това да е първата крачка към елиминирането на този проблем, който засяга буквално всяко домакинство, особено в Източна Европа, където, за съжаление, хората могат да си позволят предимно употребявани автомобили.

Всяка година, когато един автомобил минава ГТП, служителите от сервиза ще трябва да въвеждат в системата показанията на километража.

Идеята ни е да осигурим превенция - не да следим всеки търговец поотделно дали е превъртал километражите или не, а да дадем свобода на  хората да виждат реалния пробег на колата и да правят информиран избор.

Знам, че ако тръгнеш да заобикаляш и тази система – може. Въпросът е, че го правим трудно, сложно, опасно, скъпо за тези хора. Така че очаквам да пресечем в огромната му част този проблем.  В края на краищата, кой си превърта километража през 2 месеца и плаща за това.

Според евродепутата дори е възможно да се появи ниша за автомобили втора употреба, които имат сертифициран по новата програма километраж. Той обмисли да предложи центърът на управление на програмата да бъде базиран у нас. Началото на края на превъртяния километраж вече настъпи  и считам, че този проблем скоро ще намери трайни.

http://bnr.bg/post/100851312/andrei-novakov-nachaloto-na-kraa-na-prevartania-kilometraj-veche-nastapi

Design by Ideas Lab developed by Kipo