БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Въпроси и Отговори

Какво се случва, ако някой причини ПТП и избяга?

...

Отговор: Уведомете Пътна полиция, а в случаите с пострадали хора - позвънете на 112. 

Въз основа на всички известни факти и обстоятелства от Пътна полиция ще съставят констативен протокол за ПТП и ще предприемат издирване на извършителя.

В случай, че виновното лице бъде открито ще може да се ползвате от обезщетение по неговата застраховка "Гражданска отговорност", ако ли не - ще трябва да се обърнете към Гаранционен фонд.

През месец май катастрофирах като причината за катастрофата е водача на другия автомобил. Получих постановление за прекратяване на наказателното производство срещу него. С него отидох и си взех парите за имуществените щети, но за неимуществените ми казаха, че трябва да мине 7-дневен срок и да му сложат печат - влязло в сила. Разбрах обаче, че към края на септември той трябва да си плати втората и последна вноска по “Гражданска отговорност” и ако откаже да я плати, какво ще се случи? Ще си получа ли от застрахователя парите за неимуществени вреди? Аз си мисля, че по-този начин той просто иска аз да му я платя. Ако се наложи да я плащам ли, или да се обръщам към Гаранционен фонд и съда? Какво е по-добре да направя?

...

Отговор: От предоставената информация става ясно, че към момента на настъпване на застрахователното събитие (катастрофата) лицето, което Ви е блъснало е имало валидно сключена застраховка "Гражданска отговорност". Това се потвърждава и от фака, че обезщетение за претърпените имуществени вреди Ви е изплатено от застрахователя. В този смисъл няма основание да Ви бъде отказано изплащането на обезщетение за неимуществени вреди, независимо от това дали застрахования е платил или не следващата си вноска по застраховката. Дори и застрахования да откаже да плати следващата си вноска по застраховката, тя ще прекрати действието си занапред и то при определени, предвидени в закона предпоставки. От това обаче за Вас не биха могли да произтекат негативни последици – като например застрахователят да откаже да Ви изплати застрахователното обезщетение поради неплащане на вноска от застрахования. В случая Вие не сте задължено лице и не дължите плащане.

Тъй като застрахователното събитие е настъпило през месец май, т. е. доста преди падежа на последната вноска по "Гражданска отговорност" и по време на действие на застрахователния договор, след като представите необходимите документи, удостоверяващи основанието и размера на претенцията Ви, застрахователят следва да Ви изплати обезщетение за претърпените неимуществени вреди. В противен случай ще е налице неоснователен отказ.

Претърпях лек пътен инцидент. Шофирайки автомобила си късно вечерта по столичен булевард, бях принуден да спра внезапно, поради изскочил на пътя пешеходец. За съжаление колата зад мен не успя да спре навреме и ме удари. Резултат: ожулена задна броня. Споменаването на КАТ вбеси другия шофьор и той и спънтиците му започнаха открито да ме заплашват. Не исках семйството ми, което пътуваше с мен да пострада от агресивните им действия. Как да постъпя в такъв случай?

...

Отговор: В този случай е най-добре да вземете предпазни мерки за себе си и хората с вас. Влизате в автомобила и се отдалечавате от опасния шофьор. Телефонните номера, на които може да се обадите: 165 - директно се свързвате с КАТ; 166 и 112 - ще ви прехвърлят на КАТ; 982 49 01/2 - дежурен КАТ София. Обяснявате инцидента, съобщавате регистрационния номер на виновния шофьор, марка, цвят на автомобила. Дежурният ви определя дата за яваване в КАТ, за да се издаде протокол за щетите, който да ви послужи пред вашия застраховател. За всеки случай отидете в най-близкото полицейско управление, където може да ви поискат алкохолна проба. Това от своя страна е един добър начин да не ви нарочат за виновен и да плащате за щети, причинени от друг.

Какво да правя, ако съм участник в ПТП?

...

Отговор:

1. Обозначете мястото на местопроизшествието.

Включете аварийните светлини, поставете предупредителен светлоотразителен  триъгълник. Правилното обозначаване на местопроизшествието ще предпази пострадалите, помощниците, като и ще предотврати последващи инциденти!

- в населени места на 30 метра от от пътното превозно средство в пътната лента, заета от него, и срещу посоката на движение на заобикалящите го пътни превозни средства;

- на автомагистрали - не по-малко от 100 м.

2. Изтеглете пострадалите извън опасната зона на местопросизшествието и окажете първа помощ на пострадалите.

3. Уведомете ведната "Бърза помощ" и полицията. Разкажете кратко и точно: Какво се е случило? Къде точно е станало пътно-транспортното произшествие? Кога се е случило? Колко пострадали има? Кой се обажда?

Не премествайте превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променяйте състоянието му до идването на контролните органи, освен ако е необходимо да превозите пострадал до лечебно заведение, след което трябва веднага да се върнете на мястото на произшествието. Водачът има задължение също да вземе мерки следите от ПТП да бъдат запазени до тяхното описване от компетентните служби, както и да не консумира алкохол до тяхното идване.

Когато при произшествието са причинени само имуществени вреди има два варианта:

  • Ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, при които е настъпило това ПТП, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП и съвместно уведомяват контролните органи на МВР на територията, на която е настъпило произшествието. За да се регистрира с двустранен констативен протокол едно произшествие обаче, има и допълнителни изисквания:

  • да няма пострадали лица;
  • в ПТП да участват само две превозни средства;
  • да няма увредено друго имущество, освен двете превозни средства;
  • между двамата участници да има съгласие относно обстоятелствата и вината, свързани с ПТП;
  • и двете участващи превозни средства да са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието;
  • и двамата водачи да не са употребили алкохол или други упойващи вещества.
  • Ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, при които е настъпило то, те без да напускат местопроизшествието, уведомяват също контролните органи на МВР на територията, на която е настъпило произшествието и изпълняват дадените им указания. Службите за контрол издават протокол за посещението си на мястото на ПТП.

 

Полезни телефонни номера:

Бърза помощ - 150

Пожар - 160

Полиция - 166

Единен номер при бедствия и аварии - 112

КАТ - Автопроизшествия - 9827 2823

Пътна помощ на СБА - 91 146

Планинска спасителна служба - 963 2000

Кога и как се попълва двустранен констативен протокол при ПТП?

...

Отговор:

Не викайте КАТ, попълнете сами протокола, ако:

- При ПТП са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход;
- Има съгласие между участниците в произшествието по обстоятелствата за настъпването му.

Не попълвате протокол, а викате КАТ, когато:


- Има загинал или ранен;
- Образувало се е задръстване;
- Участва МПС с опасен товар или с чужда регистрация;
- Има съмнение, че един от участниците е употребил алкохол или друго упойващо средство или няма право да управлява МПС;
- Автомобилът не може да се движи на собствен ход или има повреда, при която закона забранява движение - спирачна система, кормилна уредба, ходова част, изтичане на гориво.


Вижте пълните указания на Комисията за финансов надзор!

Какво да направя, ако от КАТ откажат да посетят местопроизшествието, а протокола за ПТП ми е необходим за обезщетение по застраховка "Каско"?

...

Отговор:

1. Когато се обаждате в Пътна полиция и стане ясно, че мястото на ПТП няма да се посети от полицай, поискайте входящ номер на обаждането, за да докажете уведомяването на контролните органи пред застрахователя.

2. Обадете се на Вашия застраховател и го информирайте за настъпилото събитие. Повечето компании разполагат с мобилни групи, които посещават местопроизшествието и съставят протоколи.

Какво се случва, ако някой причини ПТП и избяга?

...

Отговор: Уведомете Пътна полиция, а в случаите с пострадали хора, позвънете на 112. 

Въз основа на всички известни факти и обстоятелства от Пътна полиция ще съставят констативен протокол за ПТП и ще предприемат издирване на извършителя.

В случай, че виновното лице бъде открито, ще може да се ползвате от обезщетение по неговата застраховка "Гражданска отговорност", ако ли не - ще трябва да се обърнете към Гаранционен фонд.

Design by Ideas Lab developed by Kipo