БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Ако бях министър на вътрешните работи........

АКО БЯХ МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ....... – интервю на Владимир Тодоров за вестник "24 часа"


Постоянно расте броят на катастрофиралите, при които загиват хора. Голяма част от тях са причинени от шофьори без книжки или пияни.
Вчера протестирахме мълчаливо пред Бургаския окръжен съд затова, че убиецът на 18-годишния Божидар Фратев е осъден на 1 г. условно. Без делото да влезе в съдебна фаза, а след споразумение с прокуратурата. Следващата седмица при главния прокурор  ще внесем жалба, подкрепена с 6000 подписа, събрани от родителите на Божимир и от нашата асоциация. С тази жалба ще искаме отмяна на това споразумение.
Предлагам въобще да отпадне възможността при смъртен случай в катастрофа шофьорът да има възможност за споразумение.
Ако бях на мястото на вътрешния министър Михаил Миков, бих инициирал още една законодателна промяна: когато пиян шофьор направи катастрофа, да няма условни, а само ефективни присъди.
Бих задължил Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура” и всички кметове да премахнат опасните участъци с концентрация на ПТП, а не само да ги маркират със знаци. Трябва да ги ремонтират!
С началника на сектор  Пътна полиция – Бургас, обсъждахме, че в отсечката Бургас-Созопол на едно и също място близо до Атия всяка година загиват хора. През 2008г. намерилите смъртта си на това място са петима. То е пример за участък с концентрация на ПТП, но може да престане да бъде такъв, ако се отстранят предпоставките. Трябва да се разделят насрещно движещите се потоци примерно с мантинела или друг вид ограждане. Направили се това, веднага спасяваме 5-10 души. Защото през 2009г. там отново ще умрат 5 човека.
Ако бях вътрешен министър, бих въвел повсеместно видеонаблюдение и видеоконтрол.
Бих повишил квалификацията на дознателите по ПТП и тяхното материално – техническо оборудване. Ще отменя и лимитите за бензин на полицаите.
Не на последно място бих затегнал контрола върху техническите прегледи на автомоболите, така че да са реални, а не формални, както често става сега.

Source: вестник "24 часа", 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo