БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Опасен мост на АМ Тракия

Опасен мост на прокурор

Опасен мост на прокурор

Изгнилите мантинели на 67-ия километър на магистрала "Тракия" в посока Пловдив. Пропастта под моста е дълбока около 40 метра. СНИМКА: АСОЦИАЦИЯ НА ЗАСТРАХОВАНИТЕ, ПОСТРАДАЛИ В КАТАСТРОФИ

Изгнили и счупени мантинели на 67-ия километър на магистрала “Тракия” в посока Пловдив създават риск от пътни инциденти. Остарелите огради са над 40-метрова пропаст.

Сигнали за опасността внесоха в Национална агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ) и в Софийската градска прокуратура от Асоциацията на застрахованите и пострадалите в катастрофи.

“Сигнализираме НАПИ, за да си оправи загражденията и да обезопаси участъка. А прокуратурата сезираме, понеже подобно нехайство е престъпление според чл. 340 от НК. Той постановява, че който допусне да се повреди мост, подпорна стена или тунел и с това създаде опасност за живота на друг, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г., обясни пред “24 часа” Владимир Тодоров от асоциацията.

Трасето на магистралата е част от транспортния коридор, свързващ Европа и Азия, и не е нормално в участъка, който преминава през България, мантинелите да са изгнили или да ги няма. Реална е опасността всеки момент да се повтори трагедията, станала край Бяла, когато автобус падна от мост в реката и загинаха много хора, смята Тодоров.

Според вносителите на сигнала има престъпление от страна на НАПИ и прокуратурата трябва да установи дали то е от бившето или от настоящето ръководство на агенцията.

Крайно време е да спрем да си затваряме очите, когато някой не си върши работата и заради това загиват хора, категоричен е Владимир Тодоров.

По думите му в НАПИ не били изненадани от сигнала. “Знаеха, че мястото е опасно. Оправдаха забавянето си с липсата на пари, но обещаха, че понеже ситуацията е аварийна, ще намерят, и до 45 дни ще решат проблема”, каза той.

Тодоров цитира официални данни на КАТ, че само 0,1% от автопроизшествията се дължали на неизправности на пътя.

“Това е смешно и нереално, но КАТотказва да вписва истинските причини за произшествията. А те най-често са заради недобро оттичане на водата от платното, дупки и неравности, липса на маркировка и мантинели. Т.е. все неща, които са грижа на собственика на пътя - общините или НАПИ. В страната има 30 пътни участъка, където всеки ден стават катастрофи заради неизправности на пътя”, твърди Тодоров.(24часа)

Source: 24 часа, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo