БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Ще отпуснат ли застрахователите средства за превенция на ПТП?

Доста отдавна отмина времето, когато единият от двата застрахователя в социалистическа България отделяше целево средства за борба с градушките и за безопасност на движението. Това се правеше не от хуманни или благородни причини, просто тогавашните социалистически "стопански" ръководители бяха проумели една проста истина – "Средства похарчени за превенцията се възвръщат многократно!" С това ще се съгласи и всеки лекар. Превенцията, превантивните мероприятия, профилактиката дава изключително добри резултати, когато имаме еднакви и повтаряеми дейности. Градушките, наводненията, катастрофите, загиналите по пътищата са нещо което се случва постоянно, всекидневно. Затова дейности, които възпрепятстват тези катаклизми е необходимо също да бъдат постоянни.
За съжаление, с отпадането на монопола на ДЗИ и БУЛСТРАД средствата отделяни от частните застрахователни компании за превантивни дейности във връзка с безопасността на движението секнаха. И това е учудващо – 65% – 70% от застрахователния пазар е свързан с автомобилното застраховане – Каско, Гражданска отговорност, Зелена карата. Щетимостта по този вид застраховки също е много висока.
През 2005 г. в България са станали 85 722 ПТП с материални щети, убити са 957 души, леко ранени са 6 847, тежко ранени са 3 265 лица. За съжаление, тази тъжна статистика ще се повтори с подобни цифри и през 2006 г, и през 2007 г. Проблемите на безопасността на движението са многобройни и всеобхватни – те започват с „купуването” на свидетелства за правоуправление, с ужасното състояние на пътищата, липсата на маркировка, минават през остарелия автопарк, с формалните технически прегледи и стигат до вкорененото чувство за безнаказаност, което струва 10 лв на безрасъдните шофьори. Съществуват и други проблеми, но няма да ги коментираме сега.
 

Катастрофа


 
Друг важен факт е, че обществото и държавата не правят почти нещо за ограничаване или намаляване на тази печална статистика. Безрезултатни са опитите на КАТ и държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението да намалят броя на загиналите по нашите пътища. И причината е една – липса на средства и дългосрочна програма. И тук е големият въпрос – след като застрахователните компании търпят преки загуби от толкова много катастрофи и загинали, след като изплатените обезщетения са предимно по щети по Каско, Гражданска отговорност, Зелена карата, защо те не финансират мероприятия, които биха довели до намаляване броя на ПТП и оттам до намаляване на изплатените обезщетения? Различно е положението в ЕС. Във Франция и Германия видео наблюдението по магистралите е финансирано от застрахователните компании. В ЕС застрахователните компании изразходват значителни средства за превенция и предотвратяване на ПТП. Отделят се огромни средства за поставяне на мантинели, за дарения за каски, шлемове за мотористи, велосипедисти, финансират медицински центрове, линейки, хеликоптери за спешна помощ.
Когато в края на миналата година се заговори за инициативи за повишаване обхвата на Гражданската отговорност и се потърси финансиране от застрахователните компании, те отказаха. Тогава държавата сама отпусна средства и се изработиха клипове и билбордове. Друг е въпросът колко ефективно беше това.

Според нас, навлизането на европейски застрахователи на българския пазар, ще доведе до промяна и в тази насока. Очакваме и подобряване на корпоративната култура на застрахователните компании, както и популярните в Европа – social responsibility activities.

Source: сп. ПИК, бр. 6/ 2006, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo