БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Владимир Тодоров: Амнистията на тирове е за прокурор

Забраните за движението им в петък и неделя и над 35 градуса трябва да останат

 

- Постигната е договореност за по-лек, облекчен режим на движението на тежкотоварните камиони. Тази т.нар. амнистия на тировете добра ли е, г-н Тодоров?

- Засега тези облекчения не са окончателно приети. Имало е среща между АПИ, Пътна полиция и сдружения на превозвачите. Тук ще обърна внимание, че на подобни срещи в предишните три години нашата организация - Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, участваше в дискусии от подобен формат. Тази година неясно защо не бяхме поканени. Но ще кажа ясно: не виждам какво се е променило, та се променя и режимът на движение на тежкотоварните камиони. Напротив, проблемите остават същите.

- Какви са най-сериозните проблеми за сигурността на пътната обстановка, предизвикани от движението на тирове?

- Статистиката показва, че в петък и неделя стават най-много катастрофи, през летните месеци юли, август и септември стават най-много катастрофи. Да добавим още един факт - че

сега тръгват един милион турски гастарбайтери,

които пътуват от Западна Европа към Турция и обратно и минават по българските пътища. Пак по това време тръгват и тировете, които пренасят реколтата от зърно - това са някъде около 50 000-60 000 камиона. Дотук ясно се вижда, че става въпрос за усложнена пътна обстановка. Да добавим, че хората тръгват на почивка основно през юли и август, а освен това е нормално да има повече пътувания през уикендите. Ето защо не виждам при всички тези обстоятелства защо трябва да се променя режимът за движение на тирове.

- Има ли някаква особеност при тежките пътни инциденти с тирове - моето впечатление е, че в повечето случаи става въпрос за загинали и тежко ранени хора.

- Да, почти винаги инцидентите с тирове са тежки, винаги има ранени и загинали. Като добавим и още едно обстоятелство - че държавата е безсилна пред чуждите водачи - турски, румънски, гръцки шофьори. Истината е, че нашата държава е безсилна да санкционира чуждите водачи, този проблем се знае от тираджиите и те абсолютно

не спазват правилата и мародерстват по нашите пътища.

 

- Много често се съобщава, че карат и пияни.

- Да, много често карат и пияни. Друг проблем - докато карат на първокласните пътища, заспиват зад волана. Особено в петък и неделя след тях се образуват големи тапи, това изнервя шофьорите, които предприемат рискови изпреварвания и това води до инциденти. Самите тирове засичат автомобилите.

- Има ли сериозна икономическа щета за превозвачите, когато трябва да спазват наложените досега ограничения?

- Не виждам причини за голям икономически ущърб, когато движението на тежкотоварните камиони е ограничено за 3-4 часа.

- А как ще коментирате идеята да им бъде разрешено да се движат през лятото при температури над 35 градуса? Това няма ли да повреди пътищата?

- Ако се разреши на тежкотоварните камиони да се движат при температури над 35 градуса, това със сигурност ще доведе до увреждане на инфраструктурата, а оттам и до инциденти на пътя, защото ще се получат коловози на асфалта.

- Аргументите на превозвачите обаче са, че пътищата вече се строят качествено и затова искат да отпадне ограничението за движение над 35 градуса.

- Това важи за магистралите, но не и за първокласните пътища, за които превозвачите също искат да се отмени забраната. Първокласните пътища са със стария асфалт, там промяна в качеството няма. Ето защо нашата асоциация смята да сезира Върховната касационна прокуратура да отмени тази заповед, ако тя бъде приета в този вид, защото тя застрашава живота и здравето на хората.

- Може ли да посочите данни за тежките инциденти с тирове?

- За изминалите 5 години при тежки пътни инциденти от 1064 убити водачи на пътни превозни средства 118 са загиналите водачи на тежкотоварни камиони, а 1214 са ранените водачи на такива автомобили. Ето една сериозна цифра за ситуацията на пътя.

- А трябва ли да отпадне ограничението за движението на тежките камиони в почивните дни, както искат превозвачите?

- Напротив, трябва да се запази забраната за движение на такива автомобили в петък и неделя, както е досега. Трябва да се запази и забраната за движение на тежките камиони при температури над 35 градуса, за да се опазва инфраструктурата. И всякакви аргументи за икономически загуби са несъстоятелни, защото става въпрос за сигурността на хората на пътя. Забрана за движение в почивни дни има в почти всички европейски държави, включително и в съседните на нас. Така че нищо не се е променила, за да кажем: От тази година промеиняме статута. Напротив, имаме от 3 години ръст на катастрофите и тази тенденция ще продължи, ако допуснем подобни облекчени режими за тировете.

- Споменахте в началото на разговора за близо 60 хиляди тежки камиона, които прибират реколтата от зърно. Говори се, че някои от превозвачите ги претоварват. Вие имате ли подобна информация?

- Да, правят така нареченото претоварване, за да пестят пари. Допустимият товар е 40 тона, но в желанието да пестят пари превозвачите ги претоварват и

някои товари стигат до 50-60 тона, което още повече ще увреди инфраструктурата.

 

- Това претоварване до 50-60 тона не прави ли много опасни тези тежки камиони?

- Да, те стават изключително опасни, защото не могат да спират, не могат да маневрират, увреждат пътя - те са изключително опасни, това са едни бомби, които летят по пътищата и които са неуправляеми. Няма как да спре с такъв товар...

- Кой трябва да контролира претоварването?

- Трябва да има система за измервателни кантари - там, където се събира зърното и се транспортира, и това трябва да се контролира от ДАИ. А това не се прави ефективно, допуска се такова претоварване, което е много сериозен проблем за сигурността на пътя. В рамките на 3-4 месеца тези 50 000-60 000 тира ще обикалят по пътищата на България, голяма част от тях претоварени.

- А как ще коментирате идеята да се забрани за някои участъци изпреварването от тирове?

- Това е добро намерение, но вече ви казах, че голяма част от турските, от румънските шофьори на тирове не се съобразяват със забраните, нашите забрани не важат за тях, което е още един проблем.

- Защо в страни като Германия намират нарушителите, а тук няма как да ги накажат?

- При нас проблемът е със санкционирането на място, защото ние не искаме да сваляме регистрационни табели - процедурата за написване на наказателно постановление на чужденец отнема 5-6 часа (водачът трябва да бъде закаран в районното управление на МВР, трябва да бъде написан протокол на английски, да му се преведе, той трябва да подпише и да го съпроводят до банката да плати, той невинаги има парите) и затова пътните полицаи предпочитат да не се занимават с тях и да ги пуснат да си вършеят. А в Германия директно се вижда кой е собственикът на камиона и от кредитната карта директно се вземат парите от собственика на автомобила. А при нас трябва да се променят законите, защото в тази част нашето законодателство е от 1969 г. по отношение на процедурите за налагане на глоби на чужденци.

Source: в. 24 часа, 08.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo