БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Владимир Тодоров: България е на трето място в Европа по брой на загинали при катастрофи

Годишно в света загиват над 1,3 млн. души, а в момента България е на трето място в Европа по брой загинали при катастрофи - 90 на всеки 1 000 000 души. За последните 10 години у нас за загинали 10 000 души - колкото населението на Сопот или Банско, а броят на ранените е равен на живеещите в Перник. Тази статистика представи председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров пред участниците в Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура. Той допълни, че загубите за икономиката у нас годишно в следствие на ПТП са около 2 % от Брутния вътрешен продукт или 1,2 млрд. лв.

Като основна причина представителят на неправителствения сектор определи скоростта. Не трябва да има аргументи, че пускайки нови пътища и магистрали увеличаваме скоростта. Според него, това може да се контролира чрез използването на технически средства и допълни, че камерите у нас са изключително малко.

Направените анализи показват, че по пътищата трябва да се поставят 350-400 стационарни камери за контрол на скоростта, каза Владимир Тодоров и допълни, че трябва да се обмисли възможността те да могат да бъдат поставяни и от общините, защото знаят кои са проблемните участъци на тяхна територия.

Подробности от разговора на Мариана Гомилева с Владимир Тодоров може да чуете тук.

Source: www.bnr.bg, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo