БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Владимир Тодоров: Не поставяйте краен час на пристигане при дълго пътуване

Владимир Тодоров

 

За пияните водачи и тези без книжка – солени глоби и такси за колите им

Владимир Тодоров е юрист, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при автомобилни катастрофи. Той инициира много иновативни и успешни проекти за намаляване на произшествията по пътищата. С господин Тодоров разговаряме за зверската война по пътищата, която се разрази през август, и как може да се намалят катастрофите. 


- Господин Тодоров, как ще коментирате факта, че само за една седмица през август са заловени 9440 нарушители на движението по пътищата?
- Става дума за повечето актове за превишена скорост, доколкото съм запознат. Това е резултат от липсата на камери и сега, когато се върнаха мобилните камери, хората продължават по инерция да си карат с превишена скорост. Това е добра новина, защото всичките тези 9440 водачи ще знаят, че ги дебнат мобилни камери, които могат да бъдат и в автомобили. Хората ще знаят, че контролът на пътя се е върнал.

- Само на магистрала „Люлин” в столицата са констатирани 950 нарушения. Това пак на отсъствието на мобилните камери ли се дължи?
- При магистрала „Люлин” имаме един положителен прецедент – на третия тунел към магистралата в посока Перник сме поставили първата и засега единствена система за измерване на средната скорост. Тази система е монтирана в тунела и това се знае от много малко хора. Ограничението там е 80 км/ч. Засича се точното време на влизането в тунела. След това се засича второ време и системата изчислява средна скорост. Тази средна скорост не трябва да бъде повече от 80 км/ч. Който кара над тази скорост, съответно камерата го заснема.

- Това се отчита автоматично?
- Да.

- Как ще помогне?
- Тези системи за средна скорост имат своето предимство, тъй като за разлика от стационарните камери като например тези при Ихтиман, наближавайки камерите, ние намаляваме скоростта. Подминаваме камерата и пак продължаваме да караме със 150 км/ч. При системата за средна скорост, минавайки през входа, през целия път, през който се движим, през цялото това време ние трябва да спазваме ограничението на скоростта. Системата автоматично отчита средната скорост, с която сме се движили през този участък. Ние не можем да караме с 200 км/ч, а след това пред самите камери да намалим скоростта.

- Увеличава се броят на пияните водачи. Какви мерки трябва да се предприемат, за да се стреснат те и да не посягат към чашката преди пътуване?
- Пияните водачи се увеличиха, защото около шест месеца на пътните полицаи бе забранено да ги спират. Те не бяха оборудвани с видеокамери и микрофони. Сега тази заповед отпадна. По отношение на пияните и неправоспособните водачи нашата асоциация предлага нов тип наказания.

- Какви са те?
- Подходите са два. Или временно задържане на автомобила за определен период на платен паркинг, след което тази такса за престоя се заплаща от водача и глобата, или друг начин, който също е ефективен. Това е временното сваляне на регистрационните табели до заплащане на глобата. Това според нас са двата ефективни начина за справяне с пияните шофьори и тези, които карат без книжка. Тук ще ви дам пример с брата на Димитър Бербатов – Асен. В Благоевград той седем пъти е задържан да кара без книжка. Няма сила, която да го спре да кара без книжка. Но ако автомобилът му се задържи за три месеца на платен паркинг и след тях плати 5000 лева такса за задържането на автомобила, плюс отделно от това си плати глобата, ще се замисли дали да кара без книжка.

- Има и още едно предложение: шофьор да влиза директно в затвора, ако убие човек на червен светофар. Това как ви се струва?
- Какво значи да влиза директно в затвора? Необходим е справедлив съдебен процес. В моята практика аз съм се сблъсквал със случаи, в които пешеходецът се появява в т.нар. опасна зона. Това е мястото, в което водачът няма вина, ако направи катастрофа. При 50 км/ч, при сух път, при нормална реакция, някъде около четири-пет метра е спирачният път. Ако в тези 4-5 метра се появи дете, велосипедист или някой друг, водачът, който ги е ударил, няма вина, защото те са се появили в непосредствена близост и той не е могъл да реагира. Така че не може да се дефинира, ако шофьор направи катастрофа на пешеходна пътека, да влиза директно в затвора. Винаги има особености.

- Има и още един бич, който не би трябвало да пренебрегнем – гонките.
- Да, ние имаме конкретно предложение. В момента полицията не може да се справи с тях поради следната причина - тя трябва да обяви предварително къде ще прави контрол за скорост. Тъй като гонките се уговарят в интернет, във Фейсбук, полицията няма как да следи постоянно че "тази вечер при бензиностанция ШЕЛ на Околовръстното ще има гонка". Ние предлагаме нещо много просто. Самата квалификация „гонка” да бъде категоризирана като хулиганска проява. Когато бъде квалифицирана като хулиганска проява, там всеки полицай може да вземе отношение. Веднага тези, които са задържани, се изправят пред дежурен съдия и той им налага санкция 15 дена арест в МВР. Тъй като в гонките участват млади хора, аз съм сигурен, че само двама-трима да лежат 15 дена в арестите и да не се приберат вкъщи това ще има много силен ефект.

- Имахте една идея да се създадат специални писти за подобни състезания?
- Да. У нас има десетки пустеещи военни поделения с огромни плацове. Има десетки пустеещи селскостопански писти. Има стари, неизползваеми пътища. Въпрос на публично частно партньорство е те да се пригодят за използване.

- Това скъпо ли ще струва?
- Няма да бъде скъпо. Видях го с очите си в град Серес в Северна Гърция, където е направено. Печели се, това е доходоносен бизнес.

- Очаква се засилен трафик по пътищата заради края на ваканциите.
- И заради ремонтите.

- Какво трябва да направим, ако попаднем в задръстване?
- Читателите трябва да знаят едно: никога да не фиксират краен час на пристигане. Това изнервя обстановката. Влизайки в една колона, трябва да спазваме добра дистанция. Да сме психически издръжливи на такъв тип движение.

Source: в. Новинар, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo