БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Владимир Тодоров: Наследниците трябва да търсят две застраховки

-Г-н Тодоров, за жалост все повече стават съдебните искове след катастрофи.

-Безумната война по пътищата записа поредната трагична дата в календара. За повече от двадесет семейства декември няма да бъде месецът, в който с нетърпение ще очакват настъпващите празници. За тези хора дните ще бъдат изпълнени с мъка... Ние от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАСТРАХОВАНИ И ПОСТРАДАЛИ ПРИ КАТАСТРОФИ, искаме да изкажем нашето искарено съчувствие и съпричасност към близките на загиналите и пострадалите.

-С какво от вашата асоциация бихте могли да помогнете на семействата?

-От многобройните трагични случай, с които сме се сблъсквали и в които сме помагали знаем, че никакви пари не могат да компенсират загубата на близък човек. Все пак материалната подкрепа е необходима както на близките на загиналите, така и на тези които са пострадали в катастрофата. От друга страна обезщетенията, които могат да получат близките на загиналите и хората, които са пострадали, са тяхно право и те не бива да го пропускат, само защото не са наясно какво е необходимо да се направи. Затова ние бихме искали да ги запознаем с правата, които имат и с процедурите, които е необходимо да предприемат за получаване на застрахователни обезщетения.

-От кои застраховки имат право на обезщетение пострадалите?

- Наследниците на загиналите и лицата, които са пострадали имат право на обезщетение по два вида застраховки - първият вид е застраховка "Злополука на местата" на пътуващите в обществен транспорт. Размерът на обезщетението по този вид застраховка е 20 000 лв за всеки загинал човек. В случаите на трайна загуба на работоспособност (инвалидност), настъпила в резултат от претърпени увреждания от катастрофата, се дължи обезщетение, което е процент от посочената сума, който е различен в зависимост от конкретните увреждания. За изплащане на обезщетенията, е необходимо на първо място да бъде установено с коя застрахователна компания е сключила застраховка фирмата - превозвач. Тук особеното е, че не е необходимо да се чака приключване на следствие и съдебно производство, както е при застраховка "Гражданска отговорност". Това обезщетение са дължи веднага! Вторият вид обезщетение е по застраховка "Гражданска отговорност". Обезщетение по този вид застраховка се изплаща от застрахователя на виновния за пътно-транспортното произшествие водач. Затова обезщетението може да бъде изплатено едва след установяване на обстоятелството кой водач е виновен за катастрофата. Следователно, необходимо е първо да приключи предварителното (досъдебното) и съдебното производство и чак тогава да се претендира обезщетение. Лимитът на отговорност на застрахователя по "Гражданска отговорност" е 1 000 000 лв, но той се разпределя между наследниците на всички загинали, както и между ранените и пострадалите. По застраховка "Гражданска отговорност" застрахователя изплаща и разходите по лечение и възстановяване, затова е необходимо всички касови бележки и фактури свързани с лечението да бъда пазени и впоследствие представени на застрахователя. Би могло също да се претендира и обезщетение за попуснати ползи.

- Как могат да са полезни вашите експерти?

- В случай на необходимост и при възникнали въпроси, експертите на БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАСТРАХОВАНИ И ПОСТРАДАЛИ ПРИ КАТАСТРОФИ предоставят безплатни консултации, включително и по телефона на всички нуждаещи се по въпросите свързани с процедурите за получаване на застрахователни обезщетения. В готовност сме да предоставим и консултации от психолог на пострадали и близки на загинали, които се обърнат към нас за помощ и подкрепа. Ние от БАЗК ще направим и дарение за подпомагане на близките на пострадалите по откритата набирателна сметка. Призоваваме всички, които имат възможност да се включат в тази инициаива. Поклон пред паметта на загиналите!

Source: вестник "Утро", 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo