БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Владимир ТодоровВладимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

-Г-н Тодоров, Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи е първата българска организация - член на Европейската харта за безопасно движение. Кога станахте член на тази организация и защо? Какво представлява тя?

-Европейската харта за безопасно движение е инициатива на Европейската комисия, която координира и обединява усилията на участниците в нея с едно основна цел – спасяването на 25 000 човешки живота в Обединена Европа. ЕХБД е място, където се обменят опит, идеи, предприемат се конкретни действия насочени към голямата европейска цел – намаляване с 50 на сто на жертвите от катастрофи до 2010 г.

Проблемът с пътния травматизъм в Европа е много сериозен – през 2005 г. са загинали 41 600 души, 1,9 милиона са ранените, икономическите загуби са за над 200 милиарда евро, което представлява около 2 на сто от БВП на ЕС!

И ако в Европа има реално намаляване на загиналите по пътищата (през 2000 г. жертвите са били 53 000, то през 2005 г. те са намалели на 41 600), в България се запазва тенденция към задържане на броя на загиналите. Дори броят им се увеличава.

-Интересно е как някои европейски държави са се справили с проблема.

-И тук ние черпим от техния опит. За съжаление в България запазването на човешкия живот все още не е станало обществен проблем; всеки у нас смята, че това няма да му се случи, обществото се е затворило и не може да формулира своите приоритети, да намери консенсус за национално значими проблеми. Докато няма обединяване на усилията на държавата - да започне да събира глобите, докато не се затвори пръстенът от магистрали в страната, докато застрахователите не започнат да инвестират в технически средства за наблюдения и контрол, докато не се подобри обучението на новите водачи и техническите прегледи на автомобилите не престанат да бъдат формални, няма да намалеят загиналите в България.

И тук е мястото на медиите да се фокусират върху проблема, а не да има кампанийност или да се пише само ако загине някои по известен шоумен Медиите трябва да създадат обществена нетърпимост към нарушителите и да попитат защо въпросният шоумен се е возил при водач, употребил алкохол......

-Твърдите, че 50 на сто от причините за войната по пътищата са вътре в нас. Какво е нужно да направим, за да променим това съотношение?

-Има интересни психологически изследвания в тази насока, които показват, че като цяло северните народа са по-дисциплинирани, по-стриктни, за разлика от южните, към които спадаме и ние.

Освен това има изследвания върху личното пространство, правени в различни страни, които показват, че живеем в нещо като сфера. Тя се намира на около 80 см от нас. Помислете на какво разстояние седите или стоите до непознат човек и ще видите, че неволно спазвате този личен периметър. Винаги, когато се влезе в личното пространство на един човек, това създава напрежение. Учените са установили, че има хора, на които автомобилът по отношение на личното пространство действа като лупа - от 80 см прераства на 5 м и те подсъзнателно започват да чувстват всеки доближил се до тях автомобил като потенциална заплаха и като форма на агресия. И реагираш на влизането в личното пространство, като изпреварваш, засичаш или правиш всякакви други нарушения. Агресивният шофьор отвръща на навлизането в личното му пространство не с отдръпване, а с агресия.

Агресивното поведение е породено от невъзможност човек да се пребори с нещо, което му пречи, което стопира неговите дейности, планове и реализация и той става агресивен. Това са хора, които имат проблеми в семейството или в работата, или проблем със самооценката, а не знаят как да се справят с него. Тогава несъзнателно се опитват да решат тези проблеми или просто да “си го изкарат” на другите участници в движението.

Има и друга категория „пътни хулигани”. Това са хора, които стигат до ситуация, наречена от психолозите „зависимост от риск”. Карането на кола се превръща в наркотична зависимост, каквито са катеренето по опасни скали, рафтинга, бънджито или хазартните игри. Ако при първите занимания рискуваш само своя живот или своите пари, в случая с шофирането рискът е насочен и срещу хората, които са около теб. Но това не се разбира от тези водачи.

-В България вашата дейност вече се забелязва – освен оказване на юридическа и правна помощ на пострадали при катастрофи, вие подписахте споразумение за сътрудничество с БЧК, поехте инициатива за освежаване на пешеходни пътеки, направихте коледни подаръци за пострадалите деца от детска травматология в “Пирогов” и т. н. Разкажете ни още нещо за вашите инициативи и партньорства.

-Точно така, освен оказване на юридическа помощ на пострадали при катастрофи, ние подписахме и споразумение за сътрудничество с БЧК. Това стана 1 март 2007 г. Споразумяхме се, че ще обединим усилията си за подпомагане на пострадали при ПТП деца и възрастни.

Усилията на двете организации ще бъдат насочени и към разширяване на обхвата и на дейностите на НАЦИОНАЛНИЯ ДАРИТЕЛСКИ ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЦА, ПОСТРАДАЛИ ПРИ ПТП, като БАЗК ще се включи активно в иницативите на фонда. На 2 март 2007 г. в хотел “Шератон” се проведе благотворителен търг-изложба с произведения на изкуството и детски рисунки под надслов ”Да опазим децата на пътя”. Събитието бе под патронажа на министъра на финансите г-н Пламен Орешарски и се осъществи с участието на отдел "Пътна полиция", Професионалната футболна лига, Българският футболен съюз, Съюзът на българските автомобилисти, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Държавната агенция за закрила на детето.
По време на благотворителната проява бяха събрани близо 6 000 лева. В края на този месец те ще бъдат предоставени на родителите на пострадали деца, за да се подпомогне тяхното лечение.

Друга наша инициатива е свързана със състоянието на пътищата и маркировката в София; така ние се включихме в Гражданския съвет за контрол на пътните ремонти. Подписан беше и меморандум за съвместни действия между столичния кмет и гражданският съвет. Представители на БАЗК участваха в контрола върху качеството на извършваните пътни ремонти в столицата, включително като извършваха проверки заедно с експерти-инженери по пътно строителство, за качеството на ремонтите. Изготвихме и предадохме на Столична община и доклад с конкретни препоръки за оптимизиране на работата по пътните ремонти.

Много сме загрижени и за състоянието на маркировката в София, за да намалеят жертвите сред пешеходците; но за съжаление нашите призиви за по-масово въвеждане на „легнали полицаи” не се чуват засега.

Участваме и в обществената дискусия, организирана от BTV и вестник „24 часа”, за промените в Закона за движение по пътищата.

Пo време на коледните празници Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи поднесе подаръци на деца, пострадали от катастрофи, настанени в детската травматология в “Пирогов”.
Снежанка и Дядо Коледа зарадваха малчуганите с лакомства и играчки.
Асоциацията се погрижи коледен подарък да получи и малката Михаела, пострадала при катастрофата при град Бяла.

Следим със загриженост и някои от големите дела за катастрофи – в Бяла, в Плевен (автобуса с военните) - и оказваме юридически подкрепа на някои от пострадалите там.

Като цяло, работим и върху застрахователната култура на хората. Мисля, че вече отминаха годините, когато се смяташе, че застраховка „Гражданска отговорност” е някакъв данък. Днес има разбиране за какво става въпрос и аз не смятам, че може да спадне нивото на обхват на тази застраховка под 90 на сто. Ако това се случи все пак, има информационна база, която веднага може да покаже кой не си е подновил полицата, за да бъде санкциониран бързо. Цифрите са ясни – брой автомобили в България, брой сключени полици. Само трябва Гаранционният фонд и КАТ да бъдат така добри да си сътрудничат и да прилагат закона, ако някой „забрави” да си поднови полицата!

При нас постоянно постъпват оплаквания от редица застрахователи за некоректно отношение към клиентите. За съжаление това са едни и същи компании, за които европейските разбирания за коректност, бързина и справедливост са далече от европейските....

-Какви са бъдещите ви планове, кой ви подкрепя и срещате ли пречки?

-От няколко месеца асоциацията има и интересен сайт. За наше радостно учудване той е доста посещаван, получаваме и доста въпроси, на които своевременно отговаряме, даваме съвети, препоръки. Адресът е www.bazk.org

Бъдещите ни планове са свързани с това да оказваме (освен правни консултации на хора, пострадали при ПТП) и психологическа подкрепа на хора, загубили близки, на хора, станали инвалиди в резултат на катастрофи. Организираме тъй наречените Victim Support Units, които ще предоставят специфична информация от психолог, както и ще осъществяваме контакт между пострадали или техни близки. Повече информация може да намерите на нашия сайт – www.bazk.org , както и на телефоните ни в офиса – 02/ 952 66 66.

Много е тежко да видиш сълзите в очите на родители, които са загубили децата си, битието се променя след такъв трагичен инцидент, това е катастрофа в техния живот. Затова се опитваме да облекчим поне малко тяхната мъка и страдание.

Радостно е, че някои застрахователни компании като “Булстрад”, ДЗИ, “Армеец”, “Дженерали”, “Алианц България”, “Уника”, “Виктория” разбират мъката на близките при смъртните и при особено тежките случаи, при които възниква инвалидизиране, когато справедливото обезщетение не е каприз, а въпрос на оцеляване и заплащане на скъпо лечение; тези застрахователи изплащат сравнително бързо дължимите обезщетения.

Изключително добре работим с медиите, с КАТ, със Столична община, с КФН, с Гаранционния фонд, с Националното бюро “Зелена карта”, получаваме и съдействие от някои частни фирми.

Source: http://www.zastrahovatel.com, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo