БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Владимир Тодоров: Временна конфискация на коли и книжки е нужна

http://www.bazk.org/images/Vladi_presa.jpg- Започнаха тържествата на абитуриентите и като всяка година досега, ги съпътстват нарушения при шофирането. Какво да се направи, г-н Тодоров, така че тези произволи да се предотвратят? 

- Ще започна с един пример - на пл. „Македония“ тези дни засякох пикап с натоварени в каросерията абитуриенти, които скандираха, провесени опасно. Направих няколко снимки, които предоставих веднага на столичната полиция. Готов съм да свидетелствам, за да бъде санкциониран този шофьор. Разказвам това, за да дам пример как трябва да постъпват свидетелите на груби нарушения на правилата на пътя. Знаете ли, Данте Алигиери казва, че първият кръг на ада е запазен за безучастните. За онези, които в трудни моменти за обществото се скатават и не вземат отношение, т.е. те са грешници. Липсата на гражданска позиция и заинтересованост говори за това, че нашето общество е обърнато предимно към своето оцеляване и не обича да мисли за ближния си. За съжаление в това отношение не сме много европейци. 
- За да не се правят едни и същи поразии всяка година в този сезон, не е ли време за драстични санкции, като да речем да се отнемат автомобили за по 3-6 месеца, да им се вземат и книжките? Защо това не се прави? 
- Отдавна предлагаме временната конфискация както на коли, така и на книжки. Но


засега никой не ни чува


нито в законодателната, нито в изпълнителната власт. Ако депутатите се обединят и гласуват такава промяна в закона, би било полезно и ефективно. Нужна е политическа воля от всички партии в парламента в името на националния интерес. Иначе всяка година ще продължаваме да сме свидетели на грозни сцени като тези, за които говорим. 
- Държавата в лицето на КАТ и МВР сега осъществява ли в достатъчна степен необходимия контрол върху общия ред по съществуващите закони? 
- Не. Непрекъснато разговарям с пътни полицаи, които ми казват, че се чувстват унизени, защото вече нищо не могат да направят и като видят нарушител на пътя, се обръщат на другата страна. В началото на тази година те получили заповед всяка проверка на пътя да се заснема от камера, която е в полицейски автомобил. Добре, но какво да се прави, като столичната полиция има само десетина автомобила с камери. Примерно на места, където дежури патрул, но липсва такъв автомобил, не може да се осъществят проверки. Това, извинете, е безумие. Униформените виждат нарушители, но не могат да ги накажат, защото няма камера, която да заснеме гафа. По тази причина контрольорите се извръщали на другата страна. 
- Кой е виновен за този пропуск, който не позволява да се наказват нарушителите на пътя? 
- Не е КАТ - те изпълняват разпореждане на ръководството на МВР, което тогава бе оглавявано от г-н Вучков. Но вижте, почти няма събираемост на санкциите. Защото Законът за административните глоби и нарушения, който регламентира събирането им, е от далечната вече 1969 г. и позволява отлагане във времето чрез много тромавите и мудни процедури, предвидени в него. От своя страна пък това забавяне води до забатачване и отпадане поради изтекла давност. Печалният резултат е, че само една втора от глобите реално се вземат от джигитите и това създава чувство за безнаказаност у мнозина нарушители. Те си изграждат самомнение на безпогрешност и точно те са онези, които правят постоянни нарушения на пътя. 
- Достатъчно строги ли са нашите закони към убийците на пътя и трябва ли нещо в тях да се коригира? 
- Промените в Наказателния кодекс от преди три години дават възможност за причинена смърт на пътя виновникът да отнесе и 15 години лишаване от свобода. Но въпросът ви има резон. От години депутатите от различни правни комисии в парламента лобират да няма много строги санкции за причинителите на катастрофите. Според парламентаристите тези инциденти не били предизвиквани умишлено, а били резултат на лоши случайности. Това е много спорно, особено когато става въпрос за водачи на автомобили, пили алкохол. Та те съвсем съзнателно са го направили, преди да застанат зад волана. Всеки от тях е осъзнавал, че има риск да направи убийство. 
- Защо няма специални правила за младите шофьори, които по данни на полицията причиняват близо 25% от катастрофите у нас? 
- Много е важно да създадем специален регламент за тях. Те не са готови за пътя, защото една голяма част от авто­школите работят в сивия сектор. По закон тези дружества трябва да обучават на практика водачите по 31 часа, но реално те режат от кормуването им, за да изкарат печалба. Прибират по 300 лева от човек за този курс, но истината е, че реално ги обучават не повече от 10 часа каране. 
- Но кой дава лицензите на тези фирми и позволява съществуването им? 
- Министерството на транспорта и към него са нашите питания - защо закрилят подобни автошколи. Проверяват непрекъснато само големите и известните. Има постоянно скандали в този сектор. От това министерство обаче упорито мълчат по тези болни въпроси. 
- През изтеклата седмица министър Ивайло Московски предложи да се върне обучението на полигон, вие как се отнасяте към това? 
- Подкрепям идеята, защото е рационална и полезна. Погледнете какво се случва примерно на паркинга на всеки мол. Там стават


огромни задръствания и стресови ситуации


тъй като редовно младежи и девойки не умеят да паркират. Присъствал съм и на случаи, когато по-възрастни и опитни шофьори просто вземат ключовете от тези младежи и им паркират колите, за да не стават задръствания. Това показва нагледно колко са подготвени. 
- Как да се подобри подготовката им? 
- Да има един преходен период от 6 месеца за всеки, който току-що е взел книжка. В повечето държави от ЕС има специален режим за младите водачи, време е да въведем и тук такъв. Той включва през тези първи шест месеца те да не шофират вечер, да имат придружител, да не карат по магистрали, да не притежават кабриолет и др. Също така е много важно


да се въведе системата „бонус-малс“


- няма адекватен превод на български език, тъй като това е термин от застраховането, но ще обясня какво представлява. Тази система предвижда пътните хулигани с нарушения да плащат по-висока застраховка гражданска отговорност. А акуратните, които карат внимателно, да влизат в бонусова система и да получават отстъпки в застраховането. 
- Нужни ли са по-строги наказания за онези, които карат като джигити с високи скорости в населени места и дори се снимат и си качват снимки в интернет? 
- За тях трябва да бъдат уведомявани застрахователите, които да им съдират кожите с три или четири пъти по-скъпи застраховки спрямо стандартните. Това също така е наложена практика в много европейски държави. Но не зная защо тук комисията по финансов надзор не се ангажира с въвеждането на тази система, въпреки че ние сме я предлагали многократно. Подкрепят ни и застрахователите. Комисията по финансов надзор не защитава обществените интереси. 
- Вие подкрепяте ли медийната инициатива „Нужни сте живи“? 
- Разбира се. Вие, от медиите, може да сте много активни, като публикувате снимките на нарушителите и изисквате от началниците в полицията и в КАТ да ги наказват строго.

 

Source: в. Преса, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo