БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ
0700 17 112

Вл.Тодоров: България не трябва да търпи британските двойни стандарти при общоевропейските правила за свободно движение

Винаги съм се чудил, защо преди 1 януари 2007 г, когато всички страни от ЕС свалиха визите за българи, единствено Великобритания остави визовия си режим. Нещо повече, дори го затегна. Опашките пред посолството на Нейно Величество се запазиха до последно.

Тогава беше разбираемо, защо нашите политици не протестираха - просто бяха в неравнопоставено положение, България беше кандидат за ЕС. По-добре беше да си водиш преговори, да си затваряш преговорни глави, да изпращаш войници в Афганистан и Ирак и да си траеш, че е безкрайно унизително твоите съграждани да продължават да се редят на опашки, да се явяват на интервюта и да доказват, че нямат сестри ..............

И ето, че отново Великобритания, реши за пореден път да сложи спирачка на един основен европейски принцип - принципа за свободно движение на хора, стоки и услуги. За какво става въпрос?

Всички сме чували как, ако пътуваш с автомобил от Германия за Франция не разбираш кога си преминал от едната държава в другата, просто няма граничен контрол............няма КПТ- та, няма митници............. Всички очаквахме това да се случи и между България и Гърция, но уви, засега не се очартава скоро да стане. Питате се къде тук е вината на Великобритания?

Отговора се състои в следното: заради Великобритания остават граниничните проверки за сертификат "Зелена карта". Заради Великобритания се отлага основно европейско правило за безпрепятственото ни пътуване в чужбина - безпрепятствено означава, че щом на регистрационният ми номер на автомобила е изписано BG, това е гаранция, че имам застраховка "Гражданска отговорност" и тя има покритие в цяла Европа и не е необходимо да се снабдявам със сертификат "Зелена карта".

За да се случи, това "безпрепятствено пътуване" в чужбина, Великобритания, последната от 31 държави, трябва също да подпише Многостранно гаранционно споразумение и с последващото решение на Европейската комисия да се отмени граничният контрол за наличието на валидна застраховка. Досега 30 страни подписаха с България Многостранния договор!!!

Единствената държава, която все още не е дала своето съгласие, е Великобритания. Вадят се странни аргументи, като това че на територията на Великобритания много от автомобилите от последните 10 присъединили се държави-членки са били без "Гражданска отговорност"; че липсата на задължително представяне на "Зелена карта" създавало затруднения пред контролните органи във Великобритания да разчетат полица, издадена на литовски или естонски езици и изправяло полицаите пред невъзможност да санкционират онези, които били без застраховка.

Всички си спомняме каква истерия беше обхванала английската преса и част от английските политици да обясняват как след 1 януари 2007 български и румънски работници ще наводнят пазара на труда в кралството, как ще им подбием цените на надниците, как ще залеем лъскавите им бутици със джепчии и т.н.... Дори организираха посрещане на автобуси от България, но останаха разочаровани, че слизат само студенти.

Нека да напомним на господата от Лондон, че България има едно от най-високите нива на обхват по застраховка "Гражданската отговорност", съизмерим с обхвата на скандинавските държави. Това беше постигнато изключително трудно и болезнено за всички българи - с цената на огромни опашки пред КАТ за смяна на регистрациони табели. И нека си признаем - тази насилствена държавна акция беше нужна, за да имаме 97 % обхват на застраховка ГО. Най-високата цена платиха хората със стари автомобили и администрацията на КАТ. Не смятам, че ще има драстично намаляване на обхвата на ГО, от една страна голяма част от българските водачи разбраха, каква е функцията на тази застраховка, разбраха, че това не е безсмислен данък, от друга страна, тенденцията за постояненен контрол от органите на КАТ за наличието на ГО се запазва, съществува и директна база данни от Гаранционния фонд за това кои автомобил има ГО и тези без застраховка лесно могат да бъдат глобени. Но нека не бъдем максималисти, винаги ще има нарушители... Друг е въпроса, че резултатите, които постигна България в това отношение наистина са забележителни и те са признати от 30 други държави, само господа англичаните още не искат да приемат очевидното.

България предприе и мерки за подобряване на финансовия капацитет на Гаранционния фонд - презастрахователна програма, бяха увеличени значително и вноските в Гаранционния фонд (от 2.30 лв. на 10 лв.).

Не знам точно на колко километра се намира Лондон от София, не знам и колко автомобила от България влизат годишно във Великобритания, знам само че Лондон е МНОГО далеч от нас, сигурен съм че и броя на българските автомобили посещаващи "обърнатите" английските пътища е НИЩОЖЕН. Каква е тази огромна заплаха която съзряха англичаните в нашите автомобили?

Затова ние от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАСТРАХОВАНИ И ПОСТРАДАЛИ ПРИ КАТАСТРОФИ се обръщаме към:
- Негово превъзходителство Посланика на Обединеното Кралство,
- Представителя на ЕК в България
- Външния министър на Република България
- Министъра по европейските въпроси
- Българския Евро Комисар
- Зам. Председателя на КФН, управление "Застрахователен надзор"
- Председателя на НББА и Генералния секретар на НББАЗ
- Председателя на УС на Гаранционния фонд
да предадат това послание на Председателя на Британското бюро, че българските автомобили имат застраховка ГО, че българите продължават да си купуват застраховка ГО, че българите пътуват основно до Гърция, Румъния, Италия, Германия, Испания и други страни в Централна Европа.

Непреимливо и неджентълменски е да се прилагат двойни стандарти към България и Румъния, особено по отношение на проблеми, които сме решили и изисквания, които сме изпълнили!

Source: zastrahovatel.com, 03.06.2016
Design by Ideas Lab developed by Kipo